Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lélekvándorlás

2008.04.10


Egy szó, amely a távol-keleti kultúrák és vallási irányzatok alapvető gondolata az emberi élet mindennapjaiban, mind elméleti szinten, mind a gyakorlati életben. A keleti emberek számára ez nem egy filozófiai tétel a sok közül, hanem maga az élet egyik valósága. Olyan valóság, ami alapvetően meghatározza a mindennapi életük mikéntjét.

Nem volt ismeretlen a nyugati világ nagy gondolkodói, vallási vezetői előtt sem a történelem folyamán, mégis azt kell megállapítanunk, hogy a köztudatban nem gyökeresedett meg. Ennek számtalan oka van, felidézése nem tiszte ezen írásnak, már csak azért sem, mert a keleti vallások iránt tapasztalható nagy irányú érdeklődés az elmúlt évtizedekben elhomályosította a múlt hibáit e területen.

Fontos megjegyezni azt, hogy maga a szó és a fogalom leginkább a hinduizmushoz kötődik, mégsem tekinthetjük e vallás sajátosságának, hiszen - mint a későbbiekben olvashatnak róla - a világ minden vallásában, kezdve a természeti népek egyszerű tanaitól a történelmi egyházak kinyilatkoztatásáig, fellelhetők a nyomai.

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a lélekvándorlás nem egyfajta hitrendszer vagy esetleg egy teológiai elmélet, hanem a mindennapi sorsunk pontos és tudományos magyarázata. Igen! Tudományos! Egy olyan tudományos magyarázata, amelynek még a materialista szinten is megvan a maga kézzelfogható logikai láncolata. A lélekvándorlás nem a hit misztikus fátyollal beburkolt területére korlátozódik. Itt nem csupán az ismeretek hiányából adódó hitről beszélhetünk, hanem komoly és nagyon is megalapozott tudományos bizonyításokról is. Ezért sem korlátozható a lélekvándorlás csupán a keleti népek életviteléhez, hiszen a valóságos élet alapjai mindenhol egyformák, akár e bolygón, akár máshol az univerzumban.

A lélekvándorlás, vagy más néven reinkarnáció az a hiányzó láncszem a materialista tudományból, ami megmagyarázza azt a sokszor felvetett "igazságtalanságot", ami az emberi születés (látszólagos) egyenlősége és a mindennapi sorsok különbözősége között mutatkozik meg.

A lélekvándorlás egy örök törvény a Nagy Természet egészében, mely az idők folyamán hol feledésbe merült, hol az emberek gondolkodásának mindennapos részévé vált. A történelmi idő, a földrajzi helyek és az emberi társadalom körülményeihez viszonyulva elfogadásra vagy elutasításra talált. Akár így, akár úgy alakult, tény, hogy a mai korban, amikor a tudományos kutatások számos területen vizsgálják e témakört, és egyre több bizonyítékot tárnak a felszínre, el kell fogadnunk és meg kell értenünk, hogy itt nem valamiféle felfoghatatlan és misztikus elméletről van szó, hanem egy olyan természeti törvényszerűségről, aminek megértése talán most érett be az egész emberiség számára.