Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szem színe és a jellem

2008.03.30

A szem színe és a jellem


Van valami köze a szem színének az ember jelleméhez?
Vagy másképp fogalmazva: másmilyenek a kék szeműek, mint a sötét szeműek?
Mert például a kék szemű nőkről azt tartják, hogy gyengéd, a sötét szeműről pedig, hogy temperamentumos, de sokszor kemény is.

Mennyi hát a valóság ezekből a hiedelmekből?
Egy kanadai pszichiáter professzor, I. Kent alaposabban foglakozott ezzel a kérdéssel. A Montreali Egyetem férfi és női hallgatói önként részt vettek egy tesztvizsgálaton, amelynek során a pszichiáter tisztázni akarta, vajon a szem színe alapján különbözik-e egymástól az emberek egyénisége is.
Kent tisztában volt azzal, amit egyébként már régen megállapítottak, nevezetesen, hogy a barna szeműeknek lassabb a szívverésük, kisebb a légzési frekvenciájuk és alacsonyabb a szájhőmérsékletük, mint a kékszeműeké. A professzor abból a meggondolásból indult ki, hogy a szem színe és a jellem struktúrája örökletesen meghatározott, s ezen túlmenően ugyanaz a gén dönt mindkettőről.

Kent pszicho-tesztnek vetette alá a kísérletre önként jelentkezett egyetemi hallgatókat, hogy ebből is megállapíthassa: szellemileg-idegileg egészségesek-e. Azoknak, akiket valóban egészségesnek talált, ezután több száz kérdést tartalmazó kérdőívet kellett kitölteniük. A kérdésekre csak igen-nel és nem-mel lehetett válaszolni. Az így kapott pontszámot Kent „személyiség-profilnak” nevezte. S valóban, az összehasonlításkor nagy különbségek mutatkoztak a kék és a barna szeműek személyiség-profiljában, függetlenül attól, hogy férfiról vagy nőről volt szó.

Ezt követte a pszichológiai teszt; ennek alapján is jelentős különbségek mutatkoztak.

Eszerint a kék szeműek jobban szeretik a társaságot, kitartóbbak, vidámabbak, mint a barna szeműek, és könnyebben is alkalmazkodnak másokhoz. Lényegesen nagyobb bennük az önbizalom, a vállalkozó kedv és könnyebben lelkesednek is. Cselekedeteikben gyakorlatiasabbak, határozottabbak. A pszichológiai teszt azonban azt is kimutatta, hogy a kék szeműek között gyakoribb a hisztéria és több közöttük a pszichopata.

Ugyanez a teszt a következőket mutatta ki a barna szeműekről: individualisták, érzékenyek, álmodozók, erősek az érzelmeik, idealisták, visszahúzódóak és hajlanak arra, hogy nagyon intenzíven foglakozzanak belső életükkel. És gyakoriak náluk a neurotikus zavarok.

A kékeszöld és a mogyoróbarna szeműek- állítólag- kiszámíthatatlan és ellentmondásos személyiségek. Kent egyelőre még nem vizsgálta meg ezeket a csoportokat, de az a szándéka, hogy ezt a mulasztást behozza, mihelyt ilyen szemű férfiakból és nőkből elegendő áll majd rendelkezésére.