Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rák (június 22 - július 22)

2008.12.27

Rák (június 22 - július 22)

 

KépA Rák víz-jegy, az érzékenység megtestesítője. Azt mondják, a Rákok inkább intuíciójukat használják, mint intellektusukat. Az összes jegy közül rá a legjellemzőbb az otthon biztonságának megteremtésére való törekvés. A Rákok nagyon összetett személyiségek, állandó hangulatváltozásuk miatt nehéz megérteni őket. Sebezhetőségüket, szégyenlősségüket kemény páncél mögé rejtik, ha megbántják őket, azonnal visszahúzódnak. A felszín alatt azonban finom lélek lakozik. A Rákok születésüknél fogva gondoskodó, védelmező természetűek. Számukra az élet fő célja a biztonságos otthon megteremtése, és a pénz csupán e cél megvalósításához szükséges. Első pillantásra úgy tűnik, nagyon alkalmazkodóak, ez azonban inkább annak a jele, hogy nem bírják a feszültséget és kerülik a konfliktusokat. A számukra fontos kérdésekben azonban nehezen hajlandóak engedni.

A Rák és a szerelem


A Rák mindig tartozni akar valakihez. Számára elképzelhetetlen, hogy hosszú ideig egyedül éljen. Az agglegény életformát nem a Rák férfinak találták ki, és a Rák nők is mindent megtesznek azért, hogy ne maradjanak pártában. A Rák-jegy szülötte általában tartós párkapcsolatban, hosszú, biztonságos házasságban él, nemcsak a szingli életmódot, hanem a futó kapcsolatokat sem neki találták ki. Ha kedvesében domináns partnerre lel, tűzön-vízen át hűségesen követi. Gyengéd, érzelmes, romantikus, kiteszi a szívét szerelméért. A Rák-nő többnyire anyáskodóan bánik a szeretett férfivel, a Rák-férfi családcentrikus, házias, segítőkész. Elszakadásra szinte képtelen, még rossz kapcsolatához is ragaszkodik. Monogám, szerelmi kalandokért nem teszi kockára családi békéjét. Csak akkor tudja felszámolni az arra rég megérett kapcsolatát, ha van már valami érzelmi kötődése egy új, ideálisabbnak látszó partnerhez.

A Rák lételeme a harmónia, erőszakoskodással, veszekedéssel semmit sem lehet nála elérni. Bármennyire szerelmes, a csatározás feszültségét nem bírja, inkább elmenekül. Ha partnere kellően okos, akkor nem veszi komolyan hangulati változékonyságát, nem sértődik meg szeszélyessége miatt, és nem haragszik rá hisztizéseiért.

A Rák és az emberi kapcsolatok

A Rák kardinális jegy, ezért alkalmazkodónak tűnő lénye valójában kemény és megváltoztathatatlan belső magot takar. Csak a számára jelentéktelen dolgokban engedékeny, csak az érdekeivel nem ellentétes megoldásokra mond igent. A Rák kapcsolataiban mindig fel lehet tenni a kérdést: ki az irányító, és ki az irányított? Sose tévesszen meg minket a Rák passzív és diplomatikus viselkedése – ez ugyanis nem jelenti azt, hogy hagyja, uralkodjanak felette.

Ha valaki nem rokonszenves neki, attól elzárkózik. Mivel alapvetően érzelmei uralkodnak magatartásán, olyan erős ellenszenv alakulhat ki benne, hogy azt nem képes leküzdeni magában. Ezt persze az érintett észreveszi és ő is ellenséges lesz. A Rák gyorsan köt barátságot, s bár ezek a kapcsolatok csak felszínesek, mégis kielégítik, mert így nem kell önmagát kiszolgáltatnia. Ám egyetlen apró kellemetlenség is elég, hogy megsértődjön, visszavonuljon, és egykori barátjától örökre elszakadjon. Túlzott érzékenysége miatt sokan inkább elkerülik.

A Rák, mint szülő

A Rák termékeny jel, a gyermek iránti vágy nagyon erős benne. Ha házasságából gyermek születik, ez házastársához való kötődését még elszakíthatatlanabbá teszi. Nagyon gondos anya, ha pedig férfi, akkor ő a legmegbízhatóbb apa, akire a gyermeknevelésben mindig számítani lehet. Gyermekével nagyon szoros érzelmi kapcsolatot alakít ki, határtalan szeretete sokszor elfogulttá teszi. Élete folyamán mindvégig szoros kapcsolatban marad a szülői házzal is, felnőtté válásakor ő veszi át a "szülői feladatokat": anyjáról és apjáról úgy gondoskodik, mintha a gyermekei lennének.

A Rák és a munka

Ő az egyik legszolgálatkészebb munkaerő. Alkalmazkodása azonban nem talpnyalás, csupán azt akarja elérni, hogy békén hagyják, mert feszültségben nem tud dolgozni. A feljebbjutásért, magasabb beosztásért való tülekedésben nem hajlandó részt venni. Elégedetlenségét és megbántottságát a nyugodtság álarca mögé rejti.

Szívesen dolgozik olyan helyen, ahol megtarthatja önállóságát, ahol sok emberrel lehet kapcsolatban, ahol kiélheti gondoskodási ösztönét és ahol a fizetség arányban áll a befektetett munkával. Ezért sok Rákot találunk a vendéglátóiparban.

A Rák otthona

A lunáris hatás megmutatkozik a Rák otthonához, családjához való viszonyban is. Élete központi feladatának tekinti a saját lakás vagy ház megszerzését, a hőn áhított otthon megteremtését. Annál büszkébb magára, minél többet tud nyújtani a családjának. Rá nem jellemző, hogy eltitkolja a fizetésemelést. Az erősebb nem képviselőjeként is házias, ám asszonyának is érdemes megcsillogtatnia konyhaművészetét, mert a Rák férfiban hálás közönségre talál. A Rákok szeretik a hasukat, és sokat adnak mind a kulináris élvezetekre, mind pedig a tálalásra.

Híres Rákok: Tom Cruise, Pamela Anderson, Harrison Ford, Robin Williams, Sylvester Stallone, Liv Tyler, George Michael, Vilmos herceg, valamint George Orwell, Semmelweis Ignác, Karinthy Frigyes, Csontváry Kosztka Tivadar, Móricz Zsigmond, Rubens, Rembrandt